تا به حال عبارت پلمپ دفاتر را شنیده‌اید؟ آیا می‌دانید پلمب دفاتر برای انواع شرکت‌ها الزامی است؟ در این مطلب با چیستی پلمب دفاتر و نحوه انجام آن آشنا می‌شویم.

پلمپ دفاتر چیست؟

یکی از مباحث پیرامونی در ثبت شرکت و صدور کارت بازرگانی، پلمپ دفاتر است. مطابق قانون، همه شرکت‌ها باید دفاتر خود را پلمب کنند. پلمپ دفاتر را اداره ثبت شرکت‌ها و موسسات غیرتجاری انجام می‌دهند. همه شرکت‌های تجاری از اولین اقداماتی که باید انجام دهند پلمپ دفاتر است.

دفاتری که طبق قانون شرکت‌ها باید پلمب آنها را انجام دهند، دفتر رومه و دفتر کل است. دفتر دیگری هم تحت عنوان دفتر دارایی وجود دارد. در این دفتر تاجر باید تمام اموال و دارایی منقول و غیرمنقول و دیون و مطالبات سال گذشته خود را با جزئیات در آن دفتر ثبت و امضا نماید. البته دفتر دارایی در عمل مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و تجار معمولا بجای آن از ترامه یا بیلان استفاده می‌کنند.

ترامه در واقع خلاصه نتایج حساب‌های دفتر کل یا دفتر دارایی است. که به شکل جدولی مانده حساب موسسه را نشان میدهد. که با بررسی آن به راحتی می­توان دریافت که شرکت سوده یا ضرردده است. بنابراین تنها دو دفتر برای شرکت‌ها عملا الزامی است.

دفتر رومه:

دفتری است که تاجر همه روزه باید مطالبات، دیون و داد و ستد تجارتی ( از قبیل و و ظهرنویسی) و بطور کلی جمیع واردات و صادرات تجارتی خود را به هر اسم و رسمی که باشد  وجوهی را برای مخارج شخصی خود برداشت کند. (قانون تجارت، ماده 7)

دفتر کل:

دفتری است که تاجر باید کلیه معاملات را لااقل هفته ای یک مرتبه از دفتر رومه استخراج و انواع مختلف آن را تشخیص و جدا کرده هر نوعی را در صفحه مخصوصی در آن دفتر بطور خلاصه ثبت کند. (قانون تجارت ماده 8)

دفتر ثبت سهام:

دفتر ثبت سهام هم در کنار این دو دفتر برای شرکت‌های سهامی الزامی است. ولی نیازی به پلمب ندارد و شرکت‌ها می­توانند رأسا نسبت به تهیه آن اقدام کنند. نقل و انتقال سهام بانام، اگر در این دفتر ثبت نشود، نامعتبر است. در صورت عدم رعایت تشریفات مربوط به دفتر و تشریفاتی که اساسنامه شرکت مقرر کرده، شرکت می­تواند این انتقال را باطل اعلام کند و آن را از نظر حقوقی معتبر نداند.

چرا باید دفتر پلمب کنیم؟

پس از تاسیس و ثبت شرکت، از اولین اقداماتی که باید انجام گیرد، پلمپ دفاتر است. پلمپ دفاتر توسط مرجع ثبت شرکت‌ها انجام می­شود. به این صورت که تمام صفحات شماره گذاری می­شود و شماره ثبت شرکت در آن وارد شده و مهر اداره ثبت شرکت­ها در آن درج می­شود. بطوری که امکان دست بردن در آن صفحات و جابجایی وجود نداشته باشد. در پایان هر سال مالی هم شرکت باید دفاتر را به اداره مالیات تحویل دهد. حتی اگر فعالیتی نداشته و تمام صفحات دفتر سفید باشد. سوالی که مطرح می­شود این است که اگر شرکت عدم فعالیت خود را ثبت کند باز هم پلمپ دفاتر اجباری است؟ در پاسخ باید گفت که پلمب در هر صورت اجباری است، حتی اگر شرکت فعالیت نداشته باشد و یا عدم فعالیت خود را ثبت کرده باشد.

شیوه پر کردن دفتر باید به چه صورتی باشد؟

حالا که با پلمپ دفاتر آشنا شدید، خوب است ببینیم تجار باید در پر کردن دفاتر چه قواعدی را رعایت کنند:

  1. کلیه معاملات و صادرات و واردات در دفاتر مذکور باید به ترتیب تاریخ در صفحات مخصوص نوشته شود. تراشیدن و حک کردن و همچنین سفید گذاشتن، بیش از آنچه در دفترنویسی معمول است نباید وجود داشته باشد. در حاشیه و یا بین سطور نوشتن ممنوع است و تاجر باید تمام آن دفاتر را از ختم هر سالی لا اقل تا ده سال نگاه دارد. (قانون تجارت، ماده 13)
  2. وظیفه نگهداری دفاتر تجاری برای تشخیص میزان مالیات به درآمد و تعیین مرور زمان مالیاتی پنج سال است.
  3. معمولا برای آنکه دفاتر رومه و کل خط خوردگی پیدا نکنند، ابتدا به عنوان چرک نویس تنظیم می­شوند و پس از اینکه از درستی مبالغ و اطلاعات اطمینان حاصل شد، وارد دفاتر اصلی می­گردند.
  4. دفاتری که تجار برای امور تجاری خود به کار می­برند، در صورتی که مطابق مقررات این قانون تنظیم شوند، بین تجار در امور تجاری سندیت خواهد داشت. در غیر این صورت علیه صاحب آن معتبر است. (قانون تجات ماده 14)

بنابراین در صورتی که دعوا بین تجار باشد، دفتر هم به نفع تاجر و هم به ضرر تاجر سندیت دارد. ولی اگر طرف دعوا تاجر نباشد، دفتر به ضرر طرف غیرتاجر سندیت ندارد. هم‌چنین نمی­توان محتوای دفتر را تجزیه کرد و به بخشی از آن استناد و بخش دیگر را رد کرد.

 

منبع: http://mag.sabtyar.com/2240/پلمپ-دفاتر/


ثبت شرکت دفتر ,دفاتر ,پلمپ ,شرکت ,شرکت‌ها ,پلمب ,پلمپ دفاتر ,تاجر باید ,دفتر رومه ,دفتر دارایی ,تجارت، ماده ,پلمپ دفاتر چیست؟ منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

شرکت بازرگانی فیروزه تعمیرگاه تخصصی رنو استراتژی مهم دانلود فایل تحقیق مقاله نرم افزار کتاب برنامه بهترین سایت یونس عارفی نسب هر چی که بخوای پدکولر گلخانه